19. Zemunski međunarodni salon karikature

Završna manifestacija 19. Zemunskog međunarodnog salona karikature – svečano otvaranje izložbe i dodela nagrada najboljim učesnicima, održana je 6. juna 2014. godine u galeriji „Stara kapetanija“ u Zemunu. Salon pod nazivom „Mir je bolji“ bio je posvećen stogodišnjici početka Prvog svetskog rata, a tema je bila antiratna karikatura.

Radove je poslalo 108 eminentnih karikaturista iz 71 države sa svih kontinenata.

Održano je i više edukacija učenika osnovnih škola u crtanju karikatura i o ratu kao globalnom zlu, a poseban žiri je selektovao 12 najboljih dečjih radova za izložbu i za katalog.

Poseban segment izložbe predstavljale su 60 autentičnih karikatura iz vremena Prvog svetskog rata, koje oslikavaju tadašnju ratnu propagandu na obe zaraćene strane.

Izložba je održana pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, a izložbu u Zemunu otvorio je norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag.

Nagrade za najbolje radove po mišljenju stručnog žirija osvojili su:

prvu – Leks Drevinski (Lex Drewinski, Nemačka),

drugu – Marilena Nardi (Italija) i

treću – Predrag Koraksić Corax (Srbija)

Specijalne nagrade su pripale Aleksandru Šmidu (Alexander Shmidt, Belorusija) i Luki Lagatoru (Crna Gora).

Za najbolji dečji rad proglašena je karikatura Nine Prodanović.

 

Zemunski salon karikature gostovao je u Galeriji “Marko K. Gregović” Crvene komune u Petrovcu na moru izložbom odabranih radova internacionalne grupe autora koja je posvećena sećanju na početak Prvog svetskog rata pre sto godina, uz apel za mir u svetu. Izložbu su 23. maja u Petrovcu otvorili umetnički direktor Zemunskog malog umetničkog centra (ZMUC) Goran Denić, kao suorganizator, i crnogorski karikaturista Luka Lagator, dobitnik posebnog priznanja žirija. Do kraja godine, izložba je posetila Skoplje, Petrovac, Zrenjanin, Zaječar, Sopot…

http://www.seecult.org/vest/mir-je-bolji

 

 

No Comments

Post A Comment