New Mobility for New Normal

Mobilne rezidencije 2010-2022: TRIAL & ERROR

Trial & Error je jedan od dva osnovna pristupa rešavanju problema, održavanja postojećeg ili sticanju novog znanja. U suprotnosti je sa onim koji koristi informisanost, razumevanje i teoriju, i karakterišu ga ponovljeni, raznovrsni pokušaji koji se nastavljaju do uspeha, ili dok sami ne postanu besmisleni. Uspešna saradnja sa umetnicima tokom mobilnih rezidencija nije proizvod dugoročnog planiranja već niz pokušaja i promašaja.

Kada je 2010. godine  ZMUC pozvan da organizuje koloniju u selu Karavukovo (45° 29′ 25.2″ N, 19° 11′ 10.2″ E), pod pokroviteljstvom fabrike za preradu semena Castrix, jedino izvesno je bilo – da je sve neizvesno. Nismo znali koliki nam je budžet, ko su ljudi koje smo pozvali a koji su došli, ko nam je publika, gde će biti finalni događaj, da li je sve bilo kako smo očekivali – ako je uopšte bilo očekivanja i – koga zanima to što radi grupa umetnika s periferije Evrope. Ispostavilo se da tzv. lokalna zajednica reaguje na to što se radi u tzv. lokalu i da nam je ona jedina tzv. podrška i publika. 

Ista pitanja do 2022. ostaju bez jasnog odgovora, ne zato što su okolnosti, koje su nam glavni materijal za rad, promenjene, već zbog neizvesnosti koja je konstanta na koju možemo da se oslonimo. Sam naziv Mobilne rezidencije, oksimoron koji reflektuje našu ambiciju da imenovanjem institucionalizujemo decentralizovanost kako bi i učesnici i publika bili spremni na zajedničko izmeštanje, nešto što bi se lako moglo o(t)pisati kao heterotopija XXI veka.

new mobility katalog

No Comments

Post A Comment