Altrenativni rezidencijalni centri

Eksperimentalna razvojna platforma / Multimedijalni nomadizam

“Zaboravi na evropsko vreme

tamo noć traje danima”

Mustafa, Bebi Dol

ZMUC od 2012. radi na projektu Mobilne rezidencije / Pokretne kolonije, u saradnji s organizacijama iz Crne Gore i Albanije. ( Taj koncept se još  razvija i prilagođava realnim uslovima i novonastalim okolnostima.)

Prvobitna ideja je bila da u tri države, u tri rezidencijalna centra, realizujemo multimedijalne i interdisciplinarne kolonije (po 15 dana) na nivou jedne godine i da postepeno produžimo vreme trajanja rezidencija nacelu godinu, a u isto vreme, da formiramo grupu (sa stalnim jezgrom i promenljivim članovima) koja bi “čergarila” od jedne do druge rezidencije. Rad na svakoj pojedinačnoj rezidenciji podrazumevao bi zadati kustoski koncept koji bi rezultirao zajedničkim umetničkim produktom.

Tokom tri godine napravili smo dve interdisciplinarne i multimedijalne kolonije u selu Babe u Srbiji; dve u selu Reževići (jednu za studente arhitekture, drugu za pisce); zatim drugu književnu koloniju u selu Blizikuće (CG); četiri studijske posete Albaniji, jednu rezidenciju “Trouglovanje” u Tirani za kustoskinju i umetnicu iz Srbije; pored toga više od 20 autorskih radova; zbirku sa 14 priča pisaca iz regiona; arhitektonski projekat pretvaranja porodične kuće u umetnički rezidencijalni centar; katalog, jedan dokumentarni film; istraživanje o kulturnim potrebama seoskog stanovništva; pokrenut je blog, nekoliko izložbenih postavki i mnogo novih veza, Napravljena su nova poznanstava i otvorile su se mogućnosti široke saradnje.

Podršku smo dobili od Ministarstva kulture Srbije, Evropske Fondacije za Kulturu, Opštine Budva i mreže Traduki. Pismo podrške projektu dalo je i Ministarstvo kulture, sporta i omladine Albanije.

U međuvremenu, mnogi od učesnika dosadašnjih Mobilnih rezidencija (kao i učesnika ranijih kolonija u Karavukovu), pokazali su interesovanje da se i sami uključe u projekat sa sopstvenim prostorom: kuće, stanovi, apartmani, vikendice…

 

No Comments

Post A Comment