Iste kiše isti vetar

The same rain, the same wind (Iste kiše isti vetar), januar-februar 2012.

Završna izložba jednomesečnog, balkansko-azijskog projekta Iste kiše isti vetar, bila je priređena 1. februara 2012. godine u reprezentativnom Art centru Kraljevskog univerziteta,  u Čang Maiju (Chang Mai), gradu na severu Tajlandana. 

U prostoru od 2000 metara kvadratnih, na dva nivoa, 2555.godine, prema tajlandskom računanju vremena, otvorena je izložba radova nastalih u dobro opremljenim ateljeima FLU, autora iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, kao i iz SAD, Novog Zelanda, Velike Britanije, Belgije, Japana, Indije, Malezije, Tajlanda i Singapura. Učestvovalo je oko 60 umetnika iz celog sveta, među kojima su najbrojniji bili autori sa Balkana.

U Čang Mai je na otvaranje izložbe stigla i grupa umetnika iz Singapura, zajedno sa Milenkom Prvačkim, drugim kustosom projekta, umetnikom sa naših prostora koji već dve decenije živi i radi u Singapuru.

U produkciji ZMUC – a (Ministarstva kulture i Banke Intesa Beograd), umetnici iz Srbije: Marija Kauzlarić, Marko Tirnanić i Goran Denić  izložili su tri rada inspirisana jugoistočnom Azijom.

Rezidencijalni boravak umetnika sa Balkana i njihovo učešće u međunarodnoj izložbi na Fakultetu lepih umetnosti, inicirali su Burhan Hadžialjević (Grožnjan, Istra) i profesor Fakulteta lepih umetnosti i Čang Maiju Udom Chimpukdee.

 

 

Marija Kauzlarić na lokaciji nabavlja 147 starih japanskih kanti za mešanje maltera, obrađuje ih i niže ih u prostoru galerije dajući im novu dimenziju postojanja. Autorka obrađuje kante voskom, boji ih u crno bitumenom i naliva u njih vodu dajući im mogućnost da, kako je primetio jedan od kustosa Eugen Borkovsky, „ budu druga strana ogledala, da nose pogled ili odraz realnosti“.

Goran Denić osluškuje teritoriju na kojoj se našao i referišući se na tehniku slikanja peskom budističkih mandala, začinima snažnih boja ispisuje na podu galerije rečenicu na tai (thai) jeziku „Miris začina dolazi na mirisu auspuha“, što je i naziv rada. Dvema izabranim bojama umetnik značenjski obuhvata i karakteristične boje dve političke opcije u državi domaćinu, crvenu i žutu.

Borkovsky primećuje da je kružnim natpisom, koji galerijom širi mirise, povezano unutrašnje sagorevanje motora s radom probave u ljudskom organizmu.

U obrazloženju rada autor kaže da su istorijski, evropski kontakti sa Azijom započeli zbog trgovine začinima koji su tada bili vredniji od zlata. “Mi, smo od Tajlanda (Azije) dobili začine a oni od nas motore sa unutrašnjim sagorevanjem”.

Marko Tirnanić se u Tajlandu predstavlja konceptualnim radom, prostornom instalacijom “Mrzim da sam ušuškan”. Umetnik pregrađuje prostor galerije visokom metalnom mrežom i zainteresiranom promatraču ostavlja prolaz ali uslovljen pogledom na ogledalo, slikom samog sebe.

“Umetnik je nemilosrdan, ne ostavlja mogućnost alternativnog prolaza već čvrsto određuje mogućnosti nepoznatom promatraču. Ova barijera nalaže prolazniku da se ogleda, nameće mu osobno. Ideja autora je da se pogledamo u trenutku pristajanja na kompromis: nakon želje i potrage za bilo kakvim drugim koridorom, naše pristajanje na jedini prolaz biva nagrađeno upozorenjem, pogledom na samog sebe”, ocenjuje Borkovsky.

 

Na postavljanju izložbe su angažovani i studenti FLU koji su tokom boravka stranih umetnika bili njihovi asistenti, pomagali u realizaciji radova i bili dobri domaćini.

I pored velike jezičke barijere, budući da se engleski jezik slabo govori, sa domaćinima je uz osmeh i mali naklon, sporazumevanje ipak bilo moguće, a o njihovoj zainteresovanosti za savremenu umetnost na Balkanu svedoči stalno prisustvo publike na večernjim prezentacijama na FLU.

 

Autor teksta koji sledi: Eugen Borkovsky

Iste kiše, isti vjetar / The

same rain, the same wind

internacionalni, multikulturalni, multimedijalni, likovni projekt

 

Autori iz država:

Belgija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, India, Japan, Malezija, Novi Zeland, Singapur, Slovenija, Srbija, Tajland, USA.

 PRIJATELJSTVO FRIENDSHIP

 

SFRJ u Indokini ali se proširilo…

 

Nezavisni autori.

To je širok pojam ali u ovom slučaju odustalo se od umjetnika koji na bilo koji način odgovaraju pojmu državni, koji ima galeristu ili slično. Svi su autori imali želju učestvovanja i svi su se na razne načine potrudili sakupiti sredstva za ovo događanje. Tu je putovanje, boravak i razni drugi neizostavni troškovi.

 

Pitanje izbora autora za ovaj projekt, ni u kojem trenutku nije bilo limitirano. Prvi broj autora bio je iz Grožnjanskog likovnog kruga. Kasnije se situacija širila pa je slijedeći neformalni krug bila ekipa sa područja bivše zajedničke države na Balkanu – bivše Jugoslavije. Ideja, ispričana od strane Burhana Hadžialjevića proširila se među kolegama. To je razlog zašto je na prvom popisu učesnika bilo znatno više autora. Nešto kasnije krug se zaista proširio na mnogo država svijeta pa se sadašnji krug učesnika može zaista nazvati globalnim.

 

Pitanje kvalitete radova, sasvim odgovorno tvrdim, nije upitno. Pokazalo se to na izložbi koja je zaista reprezentativna.

 

Svim umjetnicima dopala se zadana tema okvirno vezana uz ekologiju: Iste kiše, isti vjetar. Tako se opisani krug širio i prema sklonosti tematiziranju ekološke problematike.

 

 

Sasvim je različito planirati događaj,

Rad na terenu nosi prazne hodove do trenutka kad su svi radovi postavljeni, do trenutka otvorenja izložbe. No, prije toga potrebno je prokomentirati, doživjeti svaki pojedini rad izdvojeno i pretpostaviti ga u postavu.

Iako je postav privremena cjelina, trebao bi nositi odlike sukladnosti svakom pojedinom autorskom promišljanju i ideji cjeline.

 

Za razliku od visokobuđetnih smotri, likovnih manifestacija poput bijenala, trijenala i sl.

 

e eurocentrizam

I u avionu borba za mjesto,

Borba za recke, gdje smo bili, što smo vidjeli, gdje smo se fotografirali.

U razgovoru koga važnog poznamo,

 

pokušati osloboditi od napasti zapadnog već arhetipski arhiviranog stava o uspjehu.

 

komunikacija s domorocima i umjetnicima

 

Iste kiše, isti vjetar

Pripreme su bile naporne: osiguranje financija, obnova putovnice, traženje vize u Zagrebu. Neizvjesnost odlaska još je sasvim prisutna.

 

Inicijatori i organizatori projekta: Udom Chimpukdee i Burhan Hadžialjević

Realizator projekta: Burhan Hadžialjević, Studio Galerija Gasspar Groznjan, Croatia

Kustos: Eugen Borkovsky

Kustosi: Thailand; Singapur: Milenko Prvacki

 

http://www.finearts.cmu.ac.th/%E2%80%9Cthe-same-rain-same-wind-2012%E2%80%9D

 

Domaćin: Faculty of Fine Arts, Chiang Mai Universiti, Thailand

Jedan od pokrovitelja je Istarska županija, odjel za kulturu

 

 

Inicijalni tekst (Kustos Eugen Borkovsky, Gradska galerija Fonticus Grožnjan)

Općenito:

   Iz euro – američke perspektive: Već desetljećima se osobni probitak, uspjeh, poznatost nekog umjetnika vrednuje prema nastupima ili zastupljenosti u zapadnoeuropskim ili američkim likovnim situacijama. Tom paradigmom, umjetnički čin donekle gubi jer je ovakvom ciljanošću izgubio univerzalnost.

   Projekt „Iste kiše, isti vjetar“ želi pokrenuti širi, planetarni kontekst svrhe i utjecaja likovnog i multimedijalnog stvaralaštva. Na zajedničkoj, kolektivnoj, selektiranoj, tematskoj izložbi u Tajlandu, želio bih kao autor koncepcije, kustos, da umjetnici iz Europe i umjetnici iz drugih kulturnih krugova razmišljamo o temi koju obje strane razumiju i osjećaju. Na zajedničkoj izložbi našlo bi se više grupa umjetnika suočenih likovnim i multimedijalnim radovima u obliku diskusija, paralelnih ili grupnih kreativnih slaloma. Jedna grupa su domaćini, autori iz Tajlanda a druge grupe dolaze iz drugih područja svijeta.

   Problematiziranje individualnog izraza u odnosu na grupe, škole, smjerove ovdje će svakako doći do izražaja. Također i pitanje globalizacije koja se za sada ogleda uglavnom kroz elektronske medije i političke proklamacije.

   Na okupu će se naći radovi umjetnika koji različito doživljavaju svijet oko sebe. Domaćini, umjetnici iz Thailanda, svojim će radovima problematizirati istu temu. Susret, zajednička izložba dogoditi će se najprije u Art Center, Chiang Mai, Thailand. Prostor je reprezentativnih dimenzija (2.000m2), muzejski opremljen sa nekoliko prostranih dvorana smještenih na dva kata. Grad Chiang Mai je kulturni centar Thailanda, drugi grad po veličini nakon Bangkoka, 700km sjevernije.

   Ovaj globalni pristup problematiziranju likovnog, umjetničkog čina biti će naporan. Razlog za to je velika količina umjetnika, rukopisa, pristupa ali i zbog financijskih razloga. No, uz malo razumijevanja institucija i uz trud autora, izlagača i domaćina, mislim da se pokreće zanimljiva korespondencija ideja, oblikovanja, propitivanja svijeta u kojem živimo.

 

Inicijalna promišljanja ka temi:

   Razmišljajući koja bi tema mogla biti zanimljiva umjetnicima iz Tajlanda i svim ostalim učesnicima želio bih da se razumijemo u ideji projekta. Zbog širokog dijapazona estetskih pristupa i porijekla autora, predložio sam temu Ekologija koja ima mnogo mogućnosti za promišljanje. To je prihvaćeno. Ta okosnica projekta trebala bi poslužiti kao pokretač za promišljanje svim autorima a u komunikaciji sa njima iskristalizirao bi se definitivni naziv, mogući podnaslov ili druge moguće konotacije ovog projekta.

 

   Usuđujem se pretpostaviti da i Vi i Oni i Mi imamo svijest o tome kako prirodne resurse neracionalno i agresivno koristimo. Imamo osnovnu svijest da smo, npr. električnom energijom, bežičnim telefonima, internetom i sličnim civilizacijskim rješenjima snažno posegnuli u energetska područja atmosfere. Svjesni smo da uporaba benzina, umjetnih gnojiva za biljke, putanja i ostaci izgaranja avionskog motora kao smetnja pticama, različita sredstva za pranje i mnoge slične situacije djeluju na okoliš. Svjedoci smo da nerijetko čudne bolesti bježe iz laboratorija. Također pretpostavljam da smo svjesni da manjinske političke interesne grupacije pokušavaju podrediti obične ljude: nude im se najmanje moguće protuvrijednosti za uloženi rad.

Jasno je da likovno oblikovanje naših kolega koji žive na drugim područjima Zemaljske kugle, karakteriziraju različite estetske, filozofske, religijske, vrijednosne, životne polaznice. Tu su razlike u spoznajama univerzuma, smisla života i doživljaj smrti. Kao kustos, ne bih želio nametati europsku situaciju i ovdašnje načine likovne interpretacije iako će dio radova ovdašnjih autora zasigurno nositi takve karakteristike. Iako živimo na istoj zemaljskoj kugli, tijek povijesnog vremena oblikovao je, nama / njima, misli i način života nešto drugačije. Euro-američki način razmišljanja je agresivan i mjerila postavlja prema svojim standardima. Želio bih konfrontirati različite tehnološke i smislene pristupe likovnom oblikovanju na istu okvirnu temu.

   Koliko god doživljavamo naš planet velikim, on je jedini kojim raspolažemo, na njemu smo svi zajedno vrlo bliski i ovisni jedni o drugima. Iste kiše padaju i isti vjetar puše i ovdje i tamo. Jer: postoji bojazan da je politička globalizacija postala maska za eksploataciju i monetarno ugnjetavanje dijelova Zemaljske kugle koji imaju drugačiji pristup, stav, vjerovanja i uvjerenja. „Iste kiše, isti vjetar“, umjetnička globalizacijska smotra, trebala bi iznjedriti bolje međusobno razumijevanje uz ne nametanje stavova, ideja, oblika života.

 

EKOLOGIJA, pojmovi i polazišta za tematiziranje:

   Ekologija podrazumijeva odnos prema prirodi, biljkama, vodi, zraku, zemlji, svemu oko nas uključujući i prema ljudima koji nas okružuju. Također, prema samima sebi.

   Ekologija jest znanost o prirodi. Ona proučava odnose među živim organizmima. Ekologija se koncentrira na njihov odnos i utjecaj na okoliš isto kao i utjecaj okoliša na prirodna bića. Ekologija se nametnula kao grana biologije, te se osim onih iz biologije, koristi i saznanjima iz kemije, fizike, matematike, te brojnih drugih znanosti. Uobičajena klasifikacija područja interesa ekologije kreće se od najniže razine složenosti međuodnosa, gdje je složenost definirana kao broj entiteta i procesa unutar sustava koji se proučava. Tu je proučavanje ponašanja životinje u prilagodbama na okoliš, npr. dinamika razmnožavanja određene vrste. Nadalje, tu je proučavanje interakcije između vrsta unutar neke životne zajednice…

   Ekologija proučava tokove tvari i energija kroz biotičke i abiotičke komponente ekosustava. Područje sistemske ekologije, interdisciplinarno je polje usredotočeno na proučavanje, razvoj i organizaciju ekoloških sustava iz holističke perspektive. Vizualno zanimljivo područje je krajobrazna ekologija koja proučava procese i veze između više različitih ekosustava nekog područja. Tu je i područje evolucijske ekologije koja se bavi evolucijskom povijesti vrsta i njihovih interakcija. Iako se pojam Ekologija često nepravilno koristi pri opisivanju aktivnosti vezanih uz zaštitu prirode, ovaj projekt želi problematizirati i na tu temu.

   Svijest o ekološkoj međuovisnosti paralelna je sa filozofskim i suvremenim fizikalnim spoznajama. Tijek, stalna mijena i međusobna uvjetovanost svih stvari oko nas, poput one u prirodu koju zapažamo, događa se i na suptilnijim, nevidljivim segmentima univerzuma a koje znanstveno obrađuje kvantna fizika i paralelne znanosti. Filozofija i fizika su se konačno opet susrele te zajedno nastavljaju postavljati dramatična pitanja. Problematiziranje o prožetosti svih stvari u univerzumu i njegovoj stalnoj mijeni uklapa se u ovu temu.

   Unutar teme, pretpostavljam problematiziranje likovnim sredstvima odnosa izvanosjetilnih, mističnih ili religijskih promišljanja ali i međuljudskih odnosa. Jer, koliko god smo otuđeni od prirode ipak smo prirodna živa bića.

Eugen Borkovsky, 2011. / 2012.

 

 

U Thailandu: Formira se zajednička problemska izložbena prezentacija prema prispjelim i realiziranim radovima. Iako je polazna tema likovnog promišljanja iz područja ekologije, kustosi, na terenu, tijekom I. mjeseca 2012. godine, u Thailandu, uz dogovor, definiraju konačni oblik projekta.

 

-Zajednička izložba u Art Center u Chiang Mai-u, Thailand, otvaranje je 1. II. 2012. godine.

 

Iste kiše, isti vjetar / The same rain, the same wind

Artists who participate in the project:

Pored autora koji će osobno boraviti i raditi u Chiang Mai-u biti će predstavljeni i radovi nekolicine kroz projekcije njihovih radova. Npr: iz Hrvatske Katja Restović – video rad i Žak Valenta – video plesnog performancea.

 

BELGIUM

BOSNIA & HERZEGOVINA

CROATIA

INDIA

JAPAN

MALAYSIA

NEW ZEALAND

SERBIA

SINGAPORE

SLOVENIA

THAILAND

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment

Iste kiše isti vetar

The same rain, the same wind (Iste kiše isti vetar), januar-februar 2012.

Završna izložba jednomesečnog, balkansko-azijskog projekta Iste kiše isti vetar, bila je priređena 1. februara 2012. godine u reprezentativnom Art centru Kraljevskog univerziteta,  u Čang Maiju (Chang Mai), gradu na severu Tajlandana. 

U prostoru od 2000 metara kvadratnih, na dva nivoa, 2555.godine, prema tajlandskom računanju vremena, otvorena je izložba radova nastalih u dobro opremljenim ateljeima FLU, autora iz Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, kao i iz SAD, Novog Zelanda, Velike Britanije, Belgije, Japana, Indije, Malezije, Tajlanda i Singapura. Učestvovalo je oko 60 umetnika iz celog sveta, među kojima su najbrojniji bili autori sa Balkana.

U Čang Mai je na otvaranje izložbe stigla i grupa umetnika iz Singapura, zajedno sa Milenkom Prvačkim, drugim kustosom projekta, umetnikom sa naših prostora koji već dve decenije živi i radi u Singapuru.

U produkciji ZMUC – a (Ministarstva kulture i Banke Intesa Beograd), umetnici iz Srbije: Marija Kauzlarić, Marko Tirnanić i Goran Denić  izložili su tri rada inspirisana jugoistočnom Azijom.

Rezidencijalni boravak umetnika sa Balkana i njihovo učešće u međunarodnoj izložbi na Fakultetu lepih umetnosti, inicirali su Burhan Hadžialjević (Grožnjan, Istra) i profesor Fakulteta lepih umetnosti i Čang Maiju Udom Chimpukdee.

 

 

Marija Kauzlarić na lokaciji nabavlja 147 starih japanskih kanti za mešanje maltera, obrađuje ih i niže ih u prostoru galerije dajući im novu dimenziju postojanja. Autorka obrađuje kante voskom, boji ih u crno bitumenom i naliva u njih vodu dajući im mogućnost da, kako je primetio jedan od kustosa Eugen Borkovsky, „ budu druga strana ogledala, da nose pogled ili odraz realnosti“.

Goran Denić osluškuje teritoriju na kojoj se našao i referišući se na tehniku slikanja peskom budističkih mandala, začinima snažnih boja ispisuje na podu galerije rečenicu na tai (thai) jeziku „Miris začina dolazi na mirisu auspuha“, što je i naziv rada. Dvema izabranim bojama umetnik značenjski obuhvata i karakteristične boje dve političke opcije u državi domaćinu, crvenu i žutu.

Borkovsky primećuje da je kružnim natpisom, koji galerijom širi mirise, povezano unutrašnje sagorevanje motora s radom probave u ljudskom organizmu.

U obrazloženju rada autor kaže da su istorijski, evropski kontakti sa Azijom započeli zbog trgovine začinima koji su tada bili vredniji od zlata. “Mi, smo od Tajlanda (Azije) dobili začine a oni od nas motore sa unutrašnjim sagorevanjem”.

Marko Tirnanić se u Tajlandu predstavlja konceptualnim radom, prostornom instalacijom “Mrzim da sam ušuškan”. Umetnik pregrađuje prostor galerije visokom metalnom mrežom i zainteresiranom promatraču ostavlja prolaz ali uslovljen pogledom na ogledalo, slikom samog sebe.

“Umetnik je nemilosrdan, ne ostavlja mogućnost alternativnog prolaza već čvrsto određuje mogućnosti nepoznatom promatraču. Ova barijera nalaže prolazniku da se ogleda, nameće mu osobno. Ideja autora je da se pogledamo u trenutku pristajanja na kompromis: nakon želje i potrage za bilo kakvim drugim koridorom, naše pristajanje na jedini prolaz biva nagrađeno upozorenjem, pogledom na samog sebe”, ocenjuje Borkovsky.

 

Na postavljanju izložbe su angažovani i studenti FLU koji su tokom boravka stranih umetnika bili njihovi asistenti, pomagali u realizaciji radova i bili dobri domaćini.

I pored velike jezičke barijere, budući da se engleski jezik slabo govori, sa domaćinima je uz osmeh i mali naklon, sporazumevanje ipak bilo moguće, a o njihovoj zainteresovanosti za savremenu umetnost na Balkanu svedoči stalno prisustvo publike na večernjim prezentacijama na FLU.

 

Autor teksta koji sledi: Eugen Borkovsky

Iste kiše, isti vjetar / The

same rain, the same wind

internacionalni, multikulturalni, multimedijalni, likovni projekt

 

Autori iz država:

Belgija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, India, Japan, Malezija, Novi Zeland, Singapur, Slovenija, Srbija, Tajland, USA.

 PRIJATELJSTVO FRIENDSHIP

 

SFRJ u Indokini ali se proširilo…

 

Nezavisni autori.

To je širok pojam ali u ovom slučaju odustalo se od umjetnika koji na bilo koji način odgovaraju pojmu državni, koji ima galeristu ili slično. Svi su autori imali želju učestvovanja i svi su se na razne načine potrudili sakupiti sredstva za ovo događanje. Tu je putovanje, boravak i razni drugi neizostavni troškovi.

 

Pitanje izbora autora za ovaj projekt, ni u kojem trenutku nije bilo limitirano. Prvi broj autora bio je iz Grožnjanskog likovnog kruga. Kasnije se situacija širila pa je slijedeći neformalni krug bila ekipa sa područja bivše zajedničke države na Balkanu – bivše Jugoslavije. Ideja, ispričana od strane Burhana Hadžialjevića proširila se među kolegama. To je razlog zašto je na prvom popisu učesnika bilo znatno više autora. Nešto kasnije krug se zaista proširio na mnogo država svijeta pa se sadašnji krug učesnika može zaista nazvati globalnim.

 

Pitanje kvalitete radova, sasvim odgovorno tvrdim, nije upitno. Pokazalo se to na izložbi koja je zaista reprezentativna.

 

Svim umjetnicima dopala se zadana tema okvirno vezana uz ekologiju: Iste kiše, isti vjetar. Tako se opisani krug širio i prema sklonosti tematiziranju ekološke problematike.

 

 

Sasvim je različito planirati događaj,

Rad na terenu nosi prazne hodove do trenutka kad su svi radovi postavljeni, do trenutka otvorenja izložbe. No, prije toga potrebno je prokomentirati, doživjeti svaki pojedini rad izdvojeno i pretpostaviti ga u postavu.

Iako je postav privremena cjelina, trebao bi nositi odlike sukladnosti svakom pojedinom autorskom promišljanju i ideji cjeline.

 

Za razliku od visokobuđetnih smotri, likovnih manifestacija poput bijenala, trijenala i sl.

 

e eurocentrizam

I u avionu borba za mjesto,

Borba za recke, gdje smo bili, što smo vidjeli, gdje smo se fotografirali.

U razgovoru koga važnog poznamo,

 

pokušati osloboditi od napasti zapadnog već arhetipski arhiviranog stava o uspjehu.

 

komunikacija s domorocima i umjetnicima

 

Iste kiše, isti vjetar

Pripreme su bile naporne: osiguranje financija, obnova putovnice, traženje vize u Zagrebu. Neizvjesnost odlaska još je sasvim prisutna.

 

Inicijatori i organizatori projekta: Udom Chimpukdee i Burhan Hadžialjević

Realizator projekta: Burhan Hadžialjević, Studio Galerija Gasspar Groznjan, Croatia

Kustos: Eugen Borkovsky

Kustosi: Thailand; Singapur: Milenko Prvacki

 

http://www.finearts.cmu.ac.th/%E2%80%9Cthe-same-rain-same-wind-2012%E2%80%9D

 

Domaćin: Faculty of Fine Arts, Chiang Mai Universiti, Thailand

Jedan od pokrovitelja je Istarska županija, odjel za kulturu

 

 

Inicijalni tekst (Kustos Eugen Borkovsky, Gradska galerija Fonticus Grožnjan)

Općenito:

   Iz euro – američke perspektive: Već desetljećima se osobni probitak, uspjeh, poznatost nekog umjetnika vrednuje prema nastupima ili zastupljenosti u zapadnoeuropskim ili američkim likovnim situacijama. Tom paradigmom, umjetnički čin donekle gubi jer je ovakvom ciljanošću izgubio univerzalnost.

   Projekt „Iste kiše, isti vjetar“ želi pokrenuti širi, planetarni kontekst svrhe i utjecaja likovnog i multimedijalnog stvaralaštva. Na zajedničkoj, kolektivnoj, selektiranoj, tematskoj izložbi u Tajlandu, želio bih kao autor koncepcije, kustos, da umjetnici iz Europe i umjetnici iz drugih kulturnih krugova razmišljamo o temi koju obje strane razumiju i osjećaju. Na zajedničkoj izložbi našlo bi se više grupa umjetnika suočenih likovnim i multimedijalnim radovima u obliku diskusija, paralelnih ili grupnih kreativnih slaloma. Jedna grupa su domaćini, autori iz Tajlanda a druge grupe dolaze iz drugih područja svijeta.

   Problematiziranje individualnog izraza u odnosu na grupe, škole, smjerove ovdje će svakako doći do izražaja. Također i pitanje globalizacije koja se za sada ogleda uglavnom kroz elektronske medije i političke proklamacije.

   Na okupu će se naći radovi umjetnika koji različito doživljavaju svijet oko sebe. Domaćini, umjetnici iz Thailanda, svojim će radovima problematizirati istu temu. Susret, zajednička izložba dogoditi će se najprije u Art Center, Chiang Mai, Thailand. Prostor je reprezentativnih dimenzija (2.000m2), muzejski opremljen sa nekoliko prostranih dvorana smještenih na dva kata. Grad Chiang Mai je kulturni centar Thailanda, drugi grad po veličini nakon Bangkoka, 700km sjevernije.

   Ovaj globalni pristup problematiziranju likovnog, umjetničkog čina biti će naporan. Razlog za to je velika količina umjetnika, rukopisa, pristupa ali i zbog financijskih razloga. No, uz malo razumijevanja institucija i uz trud autora, izlagača i domaćina, mislim da se pokreće zanimljiva korespondencija ideja, oblikovanja, propitivanja svijeta u kojem živimo.

 

Inicijalna promišljanja ka temi:

   Razmišljajući koja bi tema mogla biti zanimljiva umjetnicima iz Tajlanda i svim ostalim učesnicima želio bih da se razumijemo u ideji projekta. Zbog širokog dijapazona estetskih pristupa i porijekla autora, predložio sam temu Ekologija koja ima mnogo mogućnosti za promišljanje. To je prihvaćeno. Ta okosnica projekta trebala bi poslužiti kao pokretač za promišljanje svim autorima a u komunikaciji sa njima iskristalizirao bi se definitivni naziv, mogući podnaslov ili druge moguće konotacije ovog projekta.

 

   Usuđujem se pretpostaviti da i Vi i Oni i Mi imamo svijest o tome kako prirodne resurse neracionalno i agresivno koristimo. Imamo osnovnu svijest da smo, npr. električnom energijom, bežičnim telefonima, internetom i sličnim civilizacijskim rješenjima snažno posegnuli u energetska područja atmosfere. Svjesni smo da uporaba benzina, umjetnih gnojiva za biljke, putanja i ostaci izgaranja avionskog motora kao smetnja pticama, različita sredstva za pranje i mnoge slične situacije djeluju na okoliš. Svjedoci smo da nerijetko čudne bolesti bježe iz laboratorija. Također pretpostavljam da smo svjesni da manjinske političke interesne grupacije pokušavaju podrediti obične ljude: nude im se najmanje moguće protuvrijednosti za uloženi rad.

Jasno je da likovno oblikovanje naših kolega koji žive na drugim područjima Zemaljske kugle, karakteriziraju različite estetske, filozofske, religijske, vrijednosne, životne polaznice. Tu su razlike u spoznajama univerzuma, smisla života i doživljaj smrti. Kao kustos, ne bih želio nametati europsku situaciju i ovdašnje načine likovne interpretacije iako će dio radova ovdašnjih autora zasigurno nositi takve karakteristike. Iako živimo na istoj zemaljskoj kugli, tijek povijesnog vremena oblikovao je, nama / njima, misli i način života nešto drugačije. Euro-američki način razmišljanja je agresivan i mjerila postavlja prema svojim standardima. Želio bih konfrontirati različite tehnološke i smislene pristupe likovnom oblikovanju na istu okvirnu temu.

   Koliko god doživljavamo naš planet velikim, on je jedini kojim raspolažemo, na njemu smo svi zajedno vrlo bliski i ovisni jedni o drugima. Iste kiše padaju i isti vjetar puše i ovdje i tamo. Jer: postoji bojazan da je politička globalizacija postala maska za eksploataciju i monetarno ugnjetavanje dijelova Zemaljske kugle koji imaju drugačiji pristup, stav, vjerovanja i uvjerenja. „Iste kiše, isti vjetar“, umjetnička globalizacijska smotra, trebala bi iznjedriti bolje međusobno razumijevanje uz ne nametanje stavova, ideja, oblika života.

 

EKOLOGIJA, pojmovi i polazišta za tematiziranje:

   Ekologija podrazumijeva odnos prema prirodi, biljkama, vodi, zraku, zemlji, svemu oko nas uključujući i prema ljudima koji nas okružuju. Također, prema samima sebi.

   Ekologija jest znanost o prirodi. Ona proučava odnose među živim organizmima. Ekologija se koncentrira na njihov odnos i utjecaj na okoliš isto kao i utjecaj okoliša na prirodna bića. Ekologija se nametnula kao grana biologije, te se osim onih iz biologije, koristi i saznanjima iz kemije, fizike, matematike, te brojnih drugih znanosti. Uobičajena klasifikacija područja interesa ekologije kreće se od najniže razine složenosti međuodnosa, gdje je složenost definirana kao broj entiteta i procesa unutar sustava koji se proučava. Tu je proučavanje ponašanja životinje u prilagodbama na okoliš, npr. dinamika razmnožavanja određene vrste. Nadalje, tu je proučavanje interakcije između vrsta unutar neke životne zajednice…

   Ekologija proučava tokove tvari i energija kroz biotičke i abiotičke komponente ekosustava. Područje sistemske ekologije, interdisciplinarno je polje usredotočeno na proučavanje, razvoj i organizaciju ekoloških sustava iz holističke perspektive. Vizualno zanimljivo područje je krajobrazna ekologija koja proučava procese i veze između više različitih ekosustava nekog područja. Tu je i područje evolucijske ekologije koja se bavi evolucijskom povijesti vrsta i njihovih interakcija. Iako se pojam Ekologija često nepravilno koristi pri opisivanju aktivnosti vezanih uz zaštitu prirode, ovaj projekt želi problematizirati i na tu temu.

   Svijest o ekološkoj međuovisnosti paralelna je sa filozofskim i suvremenim fizikalnim spoznajama. Tijek, stalna mijena i međusobna uvjetovanost svih stvari oko nas, poput one u prirodu koju zapažamo, događa se i na suptilnijim, nevidljivim segmentima univerzuma a koje znanstveno obrađuje kvantna fizika i paralelne znanosti. Filozofija i fizika su se konačno opet susrele te zajedno nastavljaju postavljati dramatična pitanja. Problematiziranje o prožetosti svih stvari u univerzumu i njegovoj stalnoj mijeni uklapa se u ovu temu.

   Unutar teme, pretpostavljam problematiziranje likovnim sredstvima odnosa izvanosjetilnih, mističnih ili religijskih promišljanja ali i međuljudskih odnosa. Jer, koliko god smo otuđeni od prirode ipak smo prirodna živa bića.

Eugen Borkovsky, 2011. / 2012.

 

 

U Thailandu: Formira se zajednička problemska izložbena prezentacija prema prispjelim i realiziranim radovima. Iako je polazna tema likovnog promišljanja iz područja ekologije, kustosi, na terenu, tijekom I. mjeseca 2012. godine, u Thailandu, uz dogovor, definiraju konačni oblik projekta.

 

-Zajednička izložba u Art Center u Chiang Mai-u, Thailand, otvaranje je 1. II. 2012. godine.

 

Iste kiše, isti vjetar / The same rain, the same wind

Artists who participate in the project:

Pored autora koji će osobno boraviti i raditi u Chiang Mai-u biti će predstavljeni i radovi nekolicine kroz projekcije njihovih radova. Npr: iz Hrvatske Katja Restović – video rad i Žak Valenta – video plesnog performancea.

 

BELGIUM

BOSNIA & HERZEGOVINA

CROATIA

INDIA

JAPAN

MALAYSIA

NEW ZEALAND

SERBIA

SINGAPORE

SLOVENIA

THAILAND

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment