Koperground

Na poziv Marka Brecelja, ZMUC gostuje na Kopeground-u. Goran Denić od odbačenih zastakljenih prozora u dvorištu kulturnog centra u starom gradu pravi Šok galeriju Topla greda ZMUC.

Koncept  Kopergrund: „Nepomirljivost sa društvenom datošću i čoveku naklonjena umetnost“

Organizatori festivala: DPZN (Društvo prijatelja umerenog progresa) i MKSMC (Omladinski kulturni i socijalni centar)

Cilj većine festivala je profiterstvo i zabava, sve manje je takvih kao Koperground. Orijentisan na sadržaj, sa svojim kritičnim i nezavisnim pristupom i programski bogat, on je duševna hrana i pobuđivač strasti za životom bez straha.

Koperground nudi uvide i razmišljana o današnjem raščovječenju i otuđivanju u koje nas je gurnula ludost stalne rasprodaje. Kupuj ono šta ne trebaš! Razmišljaj o nevažnim stvarima.

Istra prodaje samo još umetnost za turiste, tzv. turističku umetnost.

Koperground se održava od 2005. godine. Festival nezavisnog i angažovanog filma, književnosti, performansa I muzike. Održava se u MKSMC , koparskom muzeju i različitim mestima u gradu.

Gust program je praćen radionicama – 2010 je Marko Kovačič imao radioncu Mkeog treorizma

MKSMC je osnovan 1965, a od 1991. je pod vodjstvom DPZN je postao mesto za andrgraund subkulturu (informacije o dnevnim socijalnim, kulturnim I umetničkokm programu mogu se naći na www.dodogovor.org

DPZN (The Association of the Friends of Moderate Progress) osnovan 1990. godine, je promoter samoorganizovane alternativne kulture u Sloveniji. Godine 1991 je preuzeo MKSMC u Koper-Capodistria I tokom poslednje decade program je usmeren na “permanentni socijalni eksperimen – oaza raznolikih ljudskih odnosa” – osmišljen I razvijan od strane performera I muzičara Marka Brecelja I kulturnoe aktivistkinje Arijane Markučič.

Asocijacija ima oko sto članova I proslavljenih 20 godina.

Asocijacija neguje kreativni rad I razvoj nezavisnog kritičkog mišljenja, otvara vrata kontra kulturama, edukativnim inicijativama, ekologiji, I sportu. Ona je takodje involvirana u anti fašistički I anti klerikalni aktivizam I gradjansku neposlušnost , koji se razvija u specifičnom formatu “Soft Terrorism” (Mkei terorizam).

Većina ovih akcija je snimana I postoji mao video document (od 2003. do 2009 sa Šljive su zrele).

U MKSMC DPZN organizuje I koordiniše javni kulturni program , uključujući I Kperground Festival.

DPZN drži I bogatu arhivu alternative koja sadrži većinu dokumenata.. Neke od publikacija već su uključene u Medjunarodni centar grafičke umetnosti u Ljubljani.

Nezavisnom portalu za informisanje, diskusiju izmedju NGO sektora I slovenačke vlade (“dogovor” znači slaganje) koji void DPZN od 2004. godine Msarko Brecelj piše pikantne, sočne izveštaje koji otkrivaju svakodnevnu NGO stvarnost u Sloveniji I inicira polemiku u sektoru.

 

 

No Comments

Post A Comment