Marko Brecelj 2010

“BOLJI NIKAD TOUR 2011” – MARKO BRECELJ ponovo putuje po Srbiji.

Turneja po Srbiji slovenačkog konceptualnog umetnika Marka Brecelja (60), pod nazivom “Bolji nikad tour 2011”, počela je najavnom konferencije za novinare u ZMUC – u, 13. oktobra u podne. Kako je sam najavio, Brecelj u Beograd dolazi da ispuni obećanje dato Mikrobovim roditeljima. ”Mikrobovim roditeljima želim doneti maslinovo ulje i nešto vina jer sam to lane u decembru obećao ali obećanje nisam obistinio”, rekao je Brecelj.

Takođe, Brecelj će položiti cveće pred spomenik srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, a kako je rekao, pokušaće i da predsendiku Republike Srbije preda ” Izvinjenje za uvredu iz 1914”, skulpturu slovenskog kipara Marka Kovačiča”.

”Pred Zemunskim malim umetničkim centrom (ZMUC) želim se trinestog oktobra u podne sresti sa novinarima i novinarkama koje interesuju detalji i zamoliti ih, da prošire istinu: Parazit u godinama postoji na tržištu!”, rekao je u najavi svog dolaska Marko Brecelj.

Već narednog dana, u petak 14. oktobra, Brecelj će nastupiti u klubu Klupče u Zrenjaninu (Mostarska bb, Peskara), a potom u Pančevu i Smederevskoj Palanci.

Marko je poznat javnosti kao frontmen legendarne slovenačke grupe Buldožer. Manje je poznato da Marko danas nastupa kao kantautor, da u Kopru vodi Omladinski kulturni i socijalni centar, da se bavi angažovanim performansima koji nose naziv “Meki terorizam” i da vodi organizaciju “Društvo prijatelja umerenog napretka”. Brecelj nastupa sam, sa električnom gitarom. Njegov nastup je neobičan, sa puno zanimljivih priča i video projekcija Mekog terorizma.

 

Godinu dana ranije, na svojoj redovnoj turneji po Srbiji, takođe je bio u Zmucu. Pa, pošto smo već optuženi da smo srpska ispostava Marka Brecelj, hajde da to i dokažemo prenošenjem integralne najave Markovog gostovanja u Srbiji:

 

“Sirup predavanje Marka Brecelja sa komentiranim video projekcijama: »Korijeni, pregled i stanje Mekog terora decembra 2010 «

Petdesetdevetogodišnji nezaposleni sa završenom gimnazijom, falirani student geologije i fizike, šansonjer (nagrada Sedam sekretara SKOJ-a za album »Coctail«), rok zvezda sedamdesetih (Buldožer 1975-1979), muzičko pesnički alter marginalac osamdesetih (»Duo Zlatni zubi«, »Marjanov Čudni zajec«, »Javna dvaja«), novinar i omladinski radnik (WC direktor u koparskom Omladinskom , kulturnom , socialnom i multimedijskom centru), predsednik Društva prijatelja umerenog napredka (od 1990 do danas), član opštinskog parlamenta, odgovorna osoba stranke »Akacije«, pregovarač strane nevladinih udruga u dogovaranju sa vladom Slovenije, urednik www.dodogovor.org i predsednik marionetne uprave Fondacije Pohorski bataljon oduvjek želim predavati.

Hvala budućem doktoru, teoretičaru i vrhunskom performeru Zoranu Todoroviću jer je prihvatio i podržao moj predlog, da održim predavanje na beogradskom Likovnom fakultetu o Mekom terorizmu u petak, 17. decembra 2010 (14.30) i time pomogao, da obistinjavam svoje snove. Potruditi ću se.

U trenutku kad smo svjedoci mekog i medijsko neverovatno praćenog internetnog udarca »istraživačkog novinarstva«, novinarka Pop TVja (prekjuće) zamolila me je, da u vremenskom ograničenju trideset sekundi odgovorim na njeno pitanje: »Jeli Assange primer aktivista sadašnjice a ono što čini prelomnica u istoriji medija, aktivizma, politike, interneta?«. Najprije sam se trudio (od medija priznati i sa skupocijenih 30 sekunda nagrađeni Meki terorist) , da sažmem nešto u logičnoj prozi za konzumente najgledanije televizije u Sloveniji. Na kraju odlučio sam , da ribajuči jabuke (za pitu) u kameru proćitam stihove: »Meko probijena globalna tur, Internet će morati u ćuzu na žur zbog zločina američke države. U zločinčiče i slovenačke sinčiče, u uniforme devojke! Oni su naša domača pašteta! Gnoj se rastače. Istina boli. Kapitan Kapital se jako ljuti.«. Nadam se, da će autorica priloga mojih 30 sekundi ukljućiti i da će neki ljudi razumeti šta osjećam i šta mislim o temi.

U petak, 17. decembra želim govoriti o svojim uvetno mekoterorističnim performansima koje su morali podnjeti moja Stara tetka Lenčica i moja nesretna majka Branka, o u srednjoj školi kažnjavanoj akciji izrade avijona, o maturitetnom performansu bacanja knjiga u reku Dravu, o televizijskom napadu na šansonjera Arsena Dedića i pop kompozitora Đorđeta Novkovića i (svakako) o periodu takozvanog zrelog ( samosvesnog) Mekog terora od 11. septembra 2001 dalje. Objasniti ću svoje poglede na odnos između performera te njegovog rada i medija odnosno na odnos između kritičara društvenog stanja i stubova neoborivog Sistema. Posle izlaganja pozvati cu izdržljive na degustaciju refoška i malvazije.

 

Marko Brecelj, MKSMC, 11. decembar 2010″

 

 

No Comments

Post A Comment