Muzej Korupcije MK

Osnovan Muzej Korupcije (www.muzejkorupcije.org)

Zemunski mali umetnički centar (ZMUC) i Društvo protiv korupcije (DRPKO) osnovali su u februaru 2016.godine Muzej korupcije.

Muzej je interdisciplinarni projekat formiranja kolekcije mehanizama korupcije, kako u pravnom tako i u etičkom smislu, kroz praktični, teorijski i kritički osvrt, primenom savremenih muzeoloških metoda.

Cilj Muzeja Korupcije je da proširi polje percepcije korupcije sa zloupotrebe službenog položaja na moralnu nesposobnost građana da čine stvari za dobrobit zajednice.

Muzej Korupcije radi na formiranju stalne postavke koja je podeljena na dva dela:

– hronološka postavka koruptivnih praksi i

– korupcija u svom izvornom značenju latinske reci corruptio – pokvarenost.

 

Osnivači MK su:

Goran Denić, umetnički direktor ZMUC-a

Vesna Tašić, direktorka ZMUC-a

Pavle Ćosić, predsednik UO ZMUC-a

Emil Holcer, član UO ZMUC-a

Maja Ćirić, nezavisna kuskoskinja

Zoran Bašić, predsednik UO Društva protiv korupcije DRPKO

Nenad Radojičić, član UO DRPKO

Ranko Hrnjaz, član UO DRPKO

Kristina Glavardanov, član UO DRPKO

Dušan Jovanović, saradnik na projektu

 

 

Članovi Upravnog Odbora Muzeja Korupcije:

Zoran Bašić je diplomirani ekonomista, sertifikovani Službenik za javne nabavke. Jedan od osnivača i predsednik udruženja Društvo protiv korupcije iz Zrenjanina. Udruženje kontroliše javne nabavke vrednosti preko milijardu dinara ispred Vlade Republike Srbije, Uprave za javne nabavke. Realizovao je više projekata na temu kontrole trošenja budžetskih sredstava i temu korupcije. Član Koalicije za nadzor javnih finansija, član Nacionalnog konventa radne grupe 4. za Poglavlje 5.-Javne nabavke. Predavač na seminarima na temu korupcije i javnih nabavki.

Branko Kukić je pesnik, esejista, urednik i izadavač. Objavio je knjige poezije, studija i eseja. Urednik je časopisa za književnost, umetnost i kulturu Gradac. Osnivač je i vlasnik izdavačke kuće Gradac K. Urednik je u izdavačkoj kući Službeni glasnik, u kojoj je pokrenuo nekoliko značajnih edicija. Član je srpskog PEN-a i Srpskog književnog društva. Nedeljnik Vreme ga je proglasilo za Ličnost godine 2013, a 2014. godine dobio je priznanje „Vitez poziva“.

Emil Holcer je trener sa dugogodišnjim iskustvom i ekspertizom u oblasti ocenjivanja projekata, rukovođenjem projektima, i pisanja projektni predloga. Tokom petnaestogodišnje prakse učestvovao je u projektima vrednim preko 2,8 miliona dolara. Obučen je od Informativne agencije SAD i sertifikovan za administriranje grantova i kooperativnih sporazuma. Radio je za međunarodnim donatorima na dodeljivanju preko 200 donacija, a kasnije sa brojnim domaćim organizacijama na uspešnom konkurisanju za finansiranje preko sto projekata. Specijalizovan je za rad sa malim organizacijama koje počinju da traže donacije i sa organizacijama koje žele da prvi put osvoje sredstva iz EU programa.

Miladin Miletić je grafički dizajner (Popular Bruketa & Žinić OM), iz Beograda. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti – Odsek za primenjenu grafiku, na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Iva Čukić je doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Oblast njenog istraživanja obuhvataju tačke susreta javnog prostora, uradi-sam filozofije, samo-organizovanosti i prostorno-kulturnog diskursa. Jedna je od članova i osnivačica kolektiva Ministarstvo prostora koje se bavi pitanjima razvoja gradova, urbanim transformacijama i politikama, a od 2012. godine vodi program Ulične galerije. Član je međunarodne INURA mreže (International Network for Urban Research and Action)i Asocijacije NKSS – Nezavisna kulturna scena Srbije. U nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, od 2010. godine, sarađuje na departmanima za arhitekturu i urbanizam. Od 2006. godine bavi se stručnom praksom i dobitnica je nagrada i priznanja za svoj rad.

Vesna Tašić, direktorka muzeja, jediplomirani orijentalista s 15-godišnjim iskustvom u novinarstvu (NON, Tanjug, Dnevni telegraf, Reporter, Blic News, Status, Evropa, Borba). Od 2008. godine je direktorka ZMUC-a, angažovana na poslovima produkcije, politika i umrežavanja. ZMUC je jedan od osnivača Asocijacije NKSS (Nezavisna kulturna scena Srbije).

Pavle Ćosić, lingvista, publicista, novinar i pisac. Inicijator je mnogih angažovanih projekata (portal Krompir, Ilegalni poslastičari, Be92) i autor brojnih naučnih radova. Dobitnik je Povelje za najinventivnije predavanje na kongresu lingvista u Berlinu 2006, lektor za srpski jezik u Poznanju 2003-2005. Urednik je u izdavačkoj kući Kornet.

 

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment