Prva Mobilna književna rezidencija u Crnoj Gori / Reževići, Blizikuće / 2014.

Na prvoj književnoj koloniji u Blizikućama i Reževićima, u okviru Mobilnih rezidencija, deset pisaca iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore pišu na temu “Tabui u tranziciji”.

U književnoj koloniji u Crnoj Gori učestvovali su Goran Gocić, Vladislava Vojnović i Slavica Agatonović iz Srbije, Staša Aras iz Hrvatske, Aleksandar Ljubiša, Stefan Bošković, Vasko Raičević, Đorđe V. Gregović i Ognjen Spahić iz Crne Gore, kao i Lamija Begagić iz Bosne i Hercegovine.

Pisci su održali javna čitanja u Petrovcu, gde je otvorena prva knjižara u istoriji tog mesta, potom u Budvi, Baru i Podgorici, a javni čas sa učenicima Gimnazije Kotor.

Tokom 15 dana kolonije (od 20. septembra do 4. oktobra 2014), redovno su vođeni i „podrumski razgovori“, u podrumu rezidencije. Na temu “Tabui u tranziciji” održan je koncert maga margine Slobe Buzukija, neformalna premijera filma Stefane Savić i Gorana Gocića..

Književna kolonija je iskorak u interdisciplinarnost Mobilnih rezidencija.

Projekat je podržala Opština Budva, a sponzori su bili Turistička organizacija Budve i porodica Pavlović iz Rijeke Reževića.

 

No Comments

Post A Comment